Újabb történelmi pillanat a Főnixben

2016. 03. 19. (szombat) 09.12

Samohiné az aranyérem a férfiaknál, Tóth Ivett 14.13-kor mutatja be kűrjét.

A nők rövidprogramjával kezdődött tegnap a vb harmadik versenynapja, ahol a legnépesebb, 45 fős mezőnyben Tóth Ivett a 15. helyen zárt, ez pedig azt jelenti, hogy a ma 13 órakor kezdődő kűrben ismét szoríthatunk a magyar versenyzőnek. Fontos megjegyezni, hogy az első számú aranyesélyes, az ifjúsági olimpiai bajnok orosz Curszkaja a verseny előtti utolsó edzésen bokasérülést szenvedett, és nem tudott jégre lépni.  

Az igazi csattanó azonban a végére maradt. A férfiaknál a pozsonyi Eb-n hatodik, de a rövid program után Debrecenben csak kilencedik izraeli Daniel Samohin káprázatos kűrt produkált. A szinte hiba nélküli előadás pedig egészen a dobogó legfelső fokára repítette a 18. születésnapját nemrég a cívisvárosban ünneplő sportolót, aki hazája első érmét szerezte meg a junior vb-k történetében.

Ma 13 órától kiderül, hogy Curszkaja távollétében vajon mégis fölcsendül-e az orosz himnusz, ill. hogy az amerikai Parsons testvérpár megtartja-e elsőségét a jégtáncosoknál, erre fél héttől kapunk választ.

 

Férfi műkorcsolya végeredmény, nyilatkozatok:

Daniel Samohin (ISR) –aranyérmes:

 Nagyszerű volt hallani a sok kiáltást és ujjongást, a közönség tényleg nagyon szurkolt nekem. Tavaly egy izraeli edző rák miatt elhunyt, én pedig megígértem neki, hogy a legjobbat nyújtom majd a kedvéért is. Őrültség, és valahol szomorú is, hogy ezt így meg tudtam csinálni, de mindenképpen óriási élmény. Eluralkodnak az érzelmek.

 (Arról, hogy mennyire meglepő, hogy mindannyian alacsony helyezésekről kerültek dobogóra): hihetetlen az első helyre ugrani a tízedikről, de legalább ilyen remek fordulat ez Izraelnek, hogy a legelső aranyérmet megszereztük.

 (Arról, hogy ki ösztönzi őket): a fivérem, aki szintén korcsolyázik, de a sérülése miatt nem jöhetett ide velem, de remélem, a következő szezonban együtt mehetünk a Világbajnokságra. Ő még a legnehezebb időkben is hajt engem.

 (A következő szezonra vonatkozó terveikről): Kipróbálom magam a felnőtt szinten, de biztosan indulok a junior világbajnokságon is – de egyelőre elfelejtem ezt a sok sikert, és újonnan kezdem az edzést.

 (Arról, hogy négyfordulatosokat nem engedélyeznek a rövid programban): Szerintem fair, hogy nem engedélyezik őket. Mivel sok korcsolyázó nem tudja őket megcsinálni, ez kiegyensúlyozza a mezőnyt.

 (Arról, hogy elsőként érkezett Debrecenbe, egy nappal a születésnapja előtt, és már akkor mondta, hogy győzni jött ide): Igazából arra gondoltam, hogy a tőlem telhető legjobbat fogom nyújtani, hiszen nagyon sok jó versenytársam volt. Kaptam egy tortát, de még csak nem is ettem belőle. Ez az aranyérem persze születésnapi ajándék nekem, de megdolgoztam érte.

(Arról, hogy lesz-e pihenésre lehetőségük): Egy kis időt edzés nélkül töltök, új zenét keresek, gondolkodom a koreográfián, és mivel egy ruhamárkát szeretnék alapítani, talán azon is elgondolkodom, hogy mivel lepjem meg a barátaimat – például egy felsővel.

Nicolas Nadeau (CAN) –ezüstérmes:

 Bámulatos volt egy ekkora tömeg előtt korcsolyázni, nagyon szeretem bemutatni a nagyszerű számomat.

 (Arról, hogy mennyire meglepő, hogy mindannyian alacsony helyezésekről kerültek dobogóra): legjobban akartam teljesíteni, és már annak is örültem volna, ha az első öt közé jutok. Ha ilyen kiváló teljesítménnyel az ötödik helyet értem volna el, már azzal is elégedett lettem volna.

 (Arról, hogy ki ösztönzi őket): Dani például, a produkciói olyan szórakoztatóak.

 (A következő szezonra vonatkozó terveikről): a nemzeti bajnokságon szeretnék bekerülni az első háromba, az edzőmmel majd beszélünk erről.

 (Arról, hogy négyfordulatosokat nem engedélyeznek a rövid programban): szerintem inkább a felnőtt kategóriába tartoznak ezek, a rövid programnak nem kellene ilyen nehéz elemeket tartalmaznia.

 (Arról, hogy van-e különleges története a karrierjéből): a legutolsó VB-n 25. lettem, még a legjobb 10-be sem jutottam be. Most elhatároztam, hogy jól szerepek a szabad programon, így most nagyon boldog vagyok.

 (Arról, hogy lesz-e pihenésre lehetőségük): én nem veszek ki szabadságot, mert lesznek még műsoraim, csak utána tudok majd pihenni.

Tamaki Hiwatashi (USA) –bronzérmes:

 Ideges voltam, de miután sikeresen megcsináltam a második tripla axelt, úgy éreztem, meg fogom csinálni.

 (Arról, hogy mennyire meglepő, hogy mindannyian alacsony helyezésekről kerültek dobogóra): csereként nem gondoltam volna, hogy a dobogóra kerülök. Megelégedtem volna a 8. vagy a 10. hellyel, de hiba nélkül sikerült a rövid programomat előadnom, a szabadban pedig hoztam a tőlem telhetőt, ezért meglepetésként ért a helyezés.

 (Arról, hogy ki ösztönzi őket): lenyűgöző korcsolyázó képességek adnak nekem ihletet.

 (Arról, hogy négyfordulatosokat nem engedélyeznek a rövid programban): szerintem ez fair, így az igazi tudás kerül előtérbe, a forgások. Éppen ezért következetesen kell versenyezni.

 (Arról, hogy lesz-e pihenésre lehetőségük): Japánba utazom, hogy meglátogassam a családomat, velük biztosan pihenek egy kicsit, jókat eszem és vásárolok. Utána átgondolom a következő szezonom programját.

 Cikk nyomtatása